sobota, 5. november 2011

priprave za LM 2011

Tekaška ekipa triatlonskega kluba iz Kamnika, se je na letošnji Ljubljanski maraton pripravljala tudi z mojo pomočjo. Za dva meseca sem prevzel vodenje skupine, ki so nato na maratonu odtekli 21,1 in 42,2 km. Na voljo smo imeli 8 tednov priprav oziroma 24 skupnih treningov. Tekači so vsak teden prejeli splošni program za njihovo skupino in so treninge izvajali sami in/ali v skupini.
Če pogledamo priprave s stroovnega stališča, smo podatke meritev uspešno pridobili samo za prve 4 tedne treninga, zadnji test pa nam je padel v vodo zaradi slabega vremena (sneg).
8 tekačev in tekačic, ki so v razmaku prvih štirih tednov opravili 2 direktna testa na razdaliji 2400m, so v tem obdobju v povprečju napredovali za dobrih 14 sekund oziroma 2,28 %. Koliko so napredovali v drugih štirih tednih, lahko sklepamo samo na subjektivnih kriterijih (počutje, hitrost teka na razdaliji, rezultati na maratonu).
Napredek v hitrosti teka za 2,28 % se na prvi pogled ne zdi velik, vendar če te številke tolmačimo bolj podrobno, pridemo do povsem drugih ugotovitev. Tekač, ki lahko polmaraton odteče za 1:40:00, po štirih tednih trennga s 2,28 % napredkom svoj rezultat izboljša za 2 minuti in 18 sekund. Če bi v naslednjih štirih tednih napredek ostal isti, bi njegov rezultat napredoval še za 1 minuto in 57 sekund. 
V letošnji polmaratonski konkurenci bi pri moških z rezultatom 1:40:00 osvojili 1158 mesto, 4 minute in 15 sekund hitrejši tek, pa bi vam zagotovil 434 mest boljši rezultat. No, to pa je napredek kajne!
Bomo videli kaj nam bodo številke povedale po Palmanovi!





Ni komentarjev:

Objavite komentar