ponedeljek, 28. november 2011

ZIMSKA TEKAŠKA VADBA

Kaj boste počeli pozimi?
Tek na smučeh, smučanje, drsanje, tek, plavanje, aerobika, zumba, pilates, joga, fitnes, ... Vse to in še več je ponudba med katero lahko izbirate, da ostanete aktivni, da vzdržujete telesno pripravljenost in da se sprostite. Nekatere izmed naštetih aktivnosti niso ravno najbolj zaželjene med rekreativci, ki čez vso leto in tudi pozimi preživijo svoj prosti čas zunaj, na svežem zraku, čeprav dežuje, piha in je mraz.
Vadba moči v fitnesu je za rekreativne tekače in triatlonce verjetno skoraj napredstavljiva, saj ponuja suhoparno vadbo med štirimi stenami in zatohel zrak. Vendar mora uporabnost te vadbe odtehtat vse negativne dejavnike. Preventivna vadba moči in vadba za povečanje moči in gibljivosti je med rekreativnimi športniki mogoče najbolj spregledana oblika dopolnilne vadbe za vse aktivnosti. Vsi vemo, da je dobro da to počnemo, vendar nikoli ne najdemo pravega časa. Raje kot da delamo vaje za moč, potegnemo naš tek za 10 minut, ali naredimo še 5 km na kolesu. Vsi smo isti. Ampak ali imamo tudi prav?
S strokovnga stališča gledano, je vadba moči zelo zelo koristna, v kolikor te vaje izvajamo na pravilni način in v zmernem obsegu. V tem primeru nas varujejo pred poškodbami, naredijo močnejše, hitrejše in tudi bolj vzdržljive pri določenih aktivnostih. 
Torej, letošnjo zimo je morda čas, da malce modificirate svojo vadbo in dvakrat ali trikrat tedensko pol urice namenite vadbi za moč. Ali vadite v fitnesu ali doma z majhnimi pripomočki je dejansko vseeno, pomemben je namen. Pomembno, sekundarni učinek vadbe moči je samozavest, predvsem zaradi napete kože :)



2 komentarja: